A körtefajták sokfélesége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az ízlésének és termesztési körülményeinek leginkább megfelelő fajtát. Az alábbiakban néhány népszerű és kiváló minőségű körtefajtát mutatunk be:
Vilmos körte
- Érési idő: Augusztus vége – szeptember eleje
- Gyümölcs: Középnagy vagy nagy, szabályos körte alakú, éretten sárga héjú, napos oldalon enyhén pirosas árnyalattal
- Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás, muskotályos zamatú
- Megjegyzés: Korán termőre fordul, évente rendszeresen és bőven terem. Világszerte az egyik legelterjedtebb körtefajta.
Bosc kobak
- Érési idő: Szeptember vége
- Gyümölcs: Nagy vagy igen nagy, megnyúlt körte alakú, héja érdes tapintású, fahéjasbarna, rozsdás fedőszínű
- Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, kellemesen aromás
- Megjegyzés: Rendszeresen és bőven terem, jól tárolható és szállítható. Kiváló minőségű őszi körte.
Clapp kedveltje
- Érési idő: Augusztus eleje
- Gyümölcs: Középnagy, szabályos körte alakú, szalmasárga héjú, napos oldalon pirosas árnyalattal
- Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, illatos
- Megjegyzés: Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Hazánk szélsőséges hőmérséklet-ingadozásait jól tűri.
Packham’s Triumph
- Érési idő: Szeptember vége
- Gyümölcs: Nagy vagy igen nagy, széles, sárga héjú, felülete rücskös
- Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, édes-savanykás, a Vilmos körtéhez hasonló ízű
- Megjegyzés: Jól tárolható és szállítható, feldolgozásra is kiváló. Kiváló minőségű kora téli fajta.
Conference
- Érési idő: Szeptember vége – október eleje
- Gyümölcs: Megnyúlt körte alakú, zöldessárga héjú, napos oldalon barnás árnyalattal
- Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, édes, enyhén fűszeres ízű
- Megjegyzés: Bőtermő, de vízigényes fajta. Hűtőtárolóban akár 6 hónapig is eltartható.
Hardy vajkörte
- Érési idő: Augusztus vége – szeptember vége
- Gyümölcs: Középnagy, tojásdad alakú, narancsos-barnáspiros mosottságú, parás héjú
- Hús: Zöldesfehér, olvadó, bőlevű, kellemesen savas és fűszeres
- Megjegyzés: Jól tárolható és szállítható, de nyomásra érzékeny. Részben öntermékeny, ellenálló fajta.
Piros Vilmos
- Érési idő: Augusztus vége, 5-10 nappal a Vilmos után
- Gyümölcs: Közepes vagy nagy, barnáspiros héjú, szabályos körte alakú
- Hús: Lédús, édes-savanykás
- Megjegyzés: Rövid ideig tárolható. Pálinkája illatosabb, mint a Vilmos körtéé.
Ezek a fajták különböző érési idővel, ízvilággal és tárolhatósággal rendelkeznek, így a termesztők és fogyasztók igényei szerint választhatnak közülük. A megfelelő fajta kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a helyi éghajlati és talajviszonyokat, valamint a felhasználás célját (friss fogyasztás, tárolás, feldolgozás).
