A körtefajták sokfélesége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az ízlésének és termesztési körülményeinek leginkább megfelelő fajtát. Az alábbiakban néhány népszerű és kiváló minőségű körtefajtát mutatunk be:

Vilmos körte

  • Érési idő: Augusztus vége – szeptember eleje
  • Gyümölcs: Középnagy vagy nagy, szabályos körte alakú, éretten sárga héjú, napos oldalon enyhén pirosas árnyalattal
  • Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás, muskotályos zamatú
  • Megjegyzés: Korán termőre fordul, évente rendszeresen és bőven terem. Világszerte az egyik legelterjedtebb körtefajta.

Bosc kobak

  • Érési idő: Szeptember vége
  • Gyümölcs: Nagy vagy igen nagy, megnyúlt körte alakú, héja érdes tapintású, fahéjasbarna, rozsdás fedőszínű
  • Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, kellemesen aromás
  • Megjegyzés: Rendszeresen és bőven terem, jól tárolható és szállítható. Kiváló minőségű őszi körte.

Clapp kedveltje

  • Érési idő: Augusztus eleje
  • Gyümölcs: Középnagy, szabályos körte alakú, szalmasárga héjú, napos oldalon pirosas árnyalattal
  • Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, illatos
  • Megjegyzés: Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Hazánk szélsőséges hőmérséklet-ingadozásait jól tűri.

Packham’s Triumph

  • Érési idő: Szeptember vége
  • Gyümölcs: Nagy vagy igen nagy, széles, sárga héjú, felülete rücskös
  • Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, édes-savanykás, a Vilmos körtéhez hasonló ízű
  • Megjegyzés: Jól tárolható és szállítható, feldolgozásra is kiváló. Kiváló minőségű kora téli fajta.

Conference

  • Érési idő: Szeptember vége – október eleje
  • Gyümölcs: Megnyúlt körte alakú, zöldessárga héjú, napos oldalon barnás árnyalattal
  • Hús: Fehér, olvadó, bőlevű, édes, enyhén fűszeres ízű
  • Megjegyzés: Bőtermő, de vízigényes fajta. Hűtőtárolóban akár 6 hónapig is eltartható.

Hardy vajkörte

  • Érési idő: Augusztus vége – szeptember vége
  • Gyümölcs: Középnagy, tojásdad alakú, narancsos-barnáspiros mosottságú, parás héjú
  • Hús: Zöldesfehér, olvadó, bőlevű, kellemesen savas és fűszeres
  • Megjegyzés: Jól tárolható és szállítható, de nyomásra érzékeny. Részben öntermékeny, ellenálló fajta.

Piros Vilmos

  • Érési idő: Augusztus vége, 5-10 nappal a Vilmos után
  • Gyümölcs: Közepes vagy nagy, barnáspiros héjú, szabályos körte alakú
  • Hús: Lédús, édes-savanykás
  • Megjegyzés: Rövid ideig tárolható. Pálinkája illatosabb, mint a Vilmos körtéé.

Ezek a fajták különböző érési idővel, ízvilággal és tárolhatósággal rendelkeznek, így a termesztők és fogyasztók igényei szerint választhatnak közülük. A megfelelő fajta kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a helyi éghajlati és talajviszonyokat, valamint a felhasználás célját (friss fogyasztás, tárolás, feldolgozás).