Izgalomra vágyik? Utazzon Spanyolország fővárosába, ahol bikaviadalon vehet részt, vagy szurkolhat a Real Madrid és az Athletico Madrid meccsein.

Madrid az ország középső részén fekszik, a tengertől való távolsága és magassága (660 m) miatt a tél hideg, a nyár pedig forró. 1561-ben II. Fülöp Toledóból Madridba tette át a királyság székhelyét, s 1606 óta tölti be Spanyolország fővárosának tisztjét. A város elnevezése máig tisztázatlan. Egyes feltételezések szerint az arab medshrid szóból ered, amelynek jelentése faanyag, s arra az időre nyúlik vissza, amikor a 9. században a mórok a környéken található erdők fáiból erődítményt építettek. Másik elmélet szerint a kelta magetorito („nagy híd”) szóból alakult ki a város neve, s ezt támasztják alá a spanyol hangtani fejlődés sajátosságai is.

Madrid látnivalók nevezetességek

Madrid Látnivalók

Madridban három világhírű képtár, egy királyi palota, fenséges terek, és számtalan múzeum várja a látogatókat. A Prado képtár a világ egyik legjelentősebb festészeti gyűjteményét birtokolja. A legnagyobb mesterek, Goya, Velazquez, El Greco, Zurbarán, Murillo és Tiziano, vagy a németalföldi iskola festőinek remekműveit csodálhatjuk itt meg. A Palacio Real (18. sz.) a királyi család otthona, amely az ódon sikátorok labirintusát alkotó Plaza Mayortól (főtér) nyugatra található, s a közelben látható a még napjainkban is épülő Almudenai Miasszonyunk-katedrális. Az 1614-ben III. Fülöp által kialakíttatott főtér Európa legnagyobb zárt tere, ahol egykor népünnepélyeket és bikaviadalokat tartottak. Napjainkban a Las Ventas bikaviadal-aréna ad otthon a spanyol kultúra leghíresebb hagyományának, és aki futballra vágyik, az a Bernabeu stadionban (1997) láthat remek meccseket.

Madrid látnivalók

A Carmelitas Descalzas kolostor és múzeum az egyik leggazdagabb flamenco (flamand stílusú hímzett faliképek) gyűjteménynek ad otthont. A Parque del Retiro sétányait a 17–18. század ibériai keresztény királyainak szobrai díszítik, s a parkban csónakázó tó, műbarlang és konferenciaközpont található. A Plaza Colon tér alatt színház és kultur-központ nyílt, s közelében található a Biblioteca Nacional és a Museo de Arqueología.

A város legnagyobb, és talán legszebb parkja a Lago, s itt találjuk a Madridi állatkertet is. A város közepén, a Prado képtár mellett, a Real Jardin Botanico (a királyi füvészkert) jelent pihentető felüdülést. A város körzetében ezen kívül több természetvédelmi terület is található, amelyek mind-mind kedvelt célpontok a zöldre és nyugalomra vágyó kirándulók számára.

Madrid környékén feltétlenül érdemes felkeresni El Escorialt (1563–1584), amely II. Fülöp király hatalmas palotájáról híres, valamint Segoviát, ahol a középkori vár és a 15 km hosszú római vízvezeték látványa nyújt feledhetetlen élményt.