Mikor kell a szemcsepp?

Életünk során szinte mindannyian legalább egy alkalommal meg kell ismerkedjünk a szemcsepp használat rejtelmeivel. Hálaégnek ez nem akkora ördöngösség, kis gyakorlattal mindenki képes elsajátítani a cseppentés csínját bínját. Abban az esetben, ha most találkozol ezzel a gyógyászati segédeszközzel először, vagy csak nehezedre esik a használat, találsz pár tippet lent, hogyan alkalmazd helyesen a mindennapokban.

Szemcsepp általában akkor kerül szóba, ha valami panaszunk akad. Úri jókedvében senkinek se támad ingere műkönnyet csepegtetni. Mik is azonban ezek a panaszok, illetve állapotok, amik minket erre sarkallnak? A legegyszerűbb eset a sajnos a modern korban igen elterjedt szemszárazság. Ez valójában csak egy tünet, de esetek nagy részében nem lappang a háttérben valós betegség. Egyszerűen csak megerőltettük a szemet, túl sokat ültünk a gép előtt vagy csak erősre állítottuk a légkeverést.

A szemszárazság azonban jele lehet olyan betegségeknek is, mint a kötőhártya gyulladás. Ilyenkor persze más tüneteket is tapasztalunk. A szem begyullad, vörösödik, viszket. Természetesen azonnal orvoshoz fordulunk. Ez a cseppentőfolyadék már olyan gyógykészítmény lesz, amely hatóanyagtartalma okán nem kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, csak orvos írhatja fel.

Ugyanez érvényes a harmadik kategóriára, mely sajnos szintén igencsak elterjedt probléma: az allergia. Ha a tünetek tüsszögéssel, orrfolyással is járnak, a kezelés egyik része lesz csupán a cseppentés, emellett vélhetően valamilyen gyógyszer készítményt is fel fog írni az allergológus.

Hogyan hat a szemcsepp?

Akármelyik okból is használsz szemcsepp készítményeket, fontos a rendszeresség. Allergia vagy betegség esetén a hatóanyagok eltérő időt igényelnek, hogy valóban hatni kezdjenek. Ez adja ki azt a rendszerességet, ami az orvosi utasításban is szerepel majd. Bizonyos esetekben a szemben ez az anyag egy viszonylag állandó szinten kell legyen ahhoz, hogy megelőzze a tünetek kialakulását, illetve azok fokozatos mérséklésével megszüntesse őket.

Ha tehát a szemcsepp használat egy ad hoc módszer, sajnos nem sokat segítünk magunkon. Fontos nem csak akkor cseppenteni, ha épp szenvedünk a tünetektől, hanem betartani az orvos utasításait. Ez a rendszeresség még olyan, látszólag nem „kóros” esetben is fontos, mint egy puszta betegség nélküli szemszárazság. A szemcsepp itt is folyamatos használat mellett tud segíteni, hogy ne csak akkor kapjon enyhet a szem, ha már bevérzett a szárazságtól, hanem folyamatosan, egész nap.

szemcsepp

A szemcsepp alkalmazás hét szabálya

 1. Ne add kölcsön!
  Sminkek esetében sem a legszerencsésebb csereberélni egymás közt a termékeket, de ez egy szemcsepp esetén még inkább igaz.
 2. Ne érjen a szemedhez!
  Kezdő szemcsepp alkalmazóknak alkalomadtán nehézséget okozhat úgy cseppenteni, hogy közben ne szúrják szemen saját magukat, pedig erre kifejezetten fontos törekedni. Gyakori probléma például, hogy kötőhártya gyulladással küzdők ilyen módon fertőzik vissza magukat.
 3. Egy csepp is elég
  Nem feltétlenül baj, ha többre sikerül, ám az adagoló úgy van kialakítva, hogy egy csepp megfeleljen a szem folyadékszükségletének. A többlet egyszerűen csak kifolyik.
 4. Ne használj lejárt szemcsepp készítményt!
  Az ember hajlamos lazán kezelni bizonyos termékek szavatosságát, főleg ha nem szembesül annak negatív következményeivel azonnal. Egy szimpla műkönny sem ér azonban semmit, ha már nem hat. Gyógykészítményeknél pedig inkább ne kockáztassunk!
 5. Ne pislogj sokat, hunyd le inkább!
  A szemcsepp hatóanyagának kell némi idő, hogy felszívódjon. A pislogással ellenben a szem folyadékot a könnycsatorna, azon keresztül az orrüreg és a garat felé tereljük, azaz „kisöpörjük” a szemünkből. Inkább hunyjuk le egy szűk percre, akár finoman össze is szoríthatjuk orrnyergünk felsőbb részénél a könnycsatorna folytatódását.
 6. Ne használj több készítményt egyszerre!
  Ha többfélét kell cseppentened, hagyj legalább három percet a két cseppentés közt, hogy az első hatóanyaga felszívódhasson.
 7. A hűtéssel csak csínján!
  Vannak, akik szeretik kissé lehűteni a készítményt, hogy jobban érezzék, hova hullanak a cseppek, vagy csak a hűsítő érzésért. Mindig ügyelj, hogy ne hűtsd le jobban, mint azt a gyártó által előírtak megengedik.

Szemcsepp használat lépései

 1. Moss kezet!
 2. Nyisd ki a szemcsepp flakonját. A kupakot tedd valahova, ahol nem zavar, a flakont pedig ügyesebbik kezed középső, mutató és hüvelykujja közé fogva emeld fel.
 3. Hajtsd hátra a fejed. Próbálkozhatsz ülve, vagy hanyatt fekve is.
 4. Annak érdekében, hogy semmiképp se pislogj bele, le kell fogni a felső és alsó szemhéjadat. A felsőt a szabad kezeddel, ha magabiztos vagy elegendő lehet csak a szempilládnál fogva is.
 5. A felső szemhéjad az ügyesebbik kezed gyűrűsujjával húzd le, miközben a kézfejed megtámasztod az arcodon. Erre azért van szükség, hogy könnyebben célozz. Ha ez nem megy, akkor szabad kezed fogja mindkét szemhéjad kifeszíteni mutató és hüvelykujjal, de a szemcsepp tartó kezed mindenképp támaszd le.
 6. Közelíts a szemed felé, de ne szúrd magad szemen! Fontos, hogy ne érjen hozzád.
 7. Nyomj ki egy cseppet a flakonból. A cél, hogy a szem belső sarkához közelebb, a szemfehérjére vagy a lehúzott szemhéj által szabaddá vált rózsaszín bőrfelületre célozz. Ha félrement, nem baj, próbálkozz újra!
 8. Ha minden rendben ment, lassan hunyd le a szemed, de ne szorítsd. Leteheted a flakon, rutinosabbak ilyenkor vakon vissza is csavarják a kupakot. Ennél talán célszerűbb a fent említett módon gátolni, hogy a hatóanyag a garatba jusson. Várj egy percig, hogy felszívódjon!