A rosacea kezelése bőrgyógyász által történik. Az orvos általában a tünetek súlyosságától függően határozza meg a kezelést. A rosacea kezelése nem gyógyítja meg a betegséget, de segíthet enyhíteni a tüneteket, és csökkenteni a súlyosbodások gyakoriságát.

A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 1. Gyulladáscsökkentő krémek: Az orvos általában antibiotikumos vagy szteroidokat tartalmazó krémeket vagy géleket ír elő a bőrre, amelyek csökkentik a gyulladást és a bőrpírt.
 2. Antibiotikumok: Az orvos az antibiotikumos krémek mellett orális antibiotikumokat is felírhat, amelyek csökkentik a baktériumok számát a bőrön.
 3. Retinoidok: A retinoidok olyan vegyületek, amelyek segítenek a bőr megújulásában és javítják az egészségét. Az orvos retinoidokat is felírhat a rosacea kezelésére.
 4. Izzadásgátlók: Ha a rosacea tünetei a hő hatására súlyosbodnak, az orvos izzadásgátlók használatát is javasolhatja.
 5. Véredényösszehúzók: A véredényösszehúzók olyan gyógyszerek, amelyek szűkítik a véredényeket, és csökkentik a bőrpírt. Az orvos véredényösszehúzó krémeket vagy gyógyszereket is felírhat.
 6. IPL kezelés: Az IPL (Intense Pulsed Light) kezelés egy olyan eljárás, amely használható a bőrön lévő vörös foltok és érkitágulatok eltávolítására.
 7. Életmódbeli változtatások: Az orvos javasolhat életmódváltásokat is, például a napfénytől való védekezést, stresszcsökkentést és az érintett területekkel való irritáló érintkezés kerülését.

Fontos megjegyezni, hogy a rosacea kezelése hosszú távú folyamat, és a tünetek időnként súlyosbodhatnak. A rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés és az orvos által javasolt kezelések betartása segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani a beteg életminőségét.

Rosacea stádiumai

A rosacea általában négy stádiumban jelentkezik:

 1. Eritematozus stádium: Az első stádiumban a bőr vöröses lesz, az orr és az arc közepén kialakulhat egy diffúz, tartósan fennálló bőrpír, amelyhez az érintett területen apró erek kiszélesedése társul. Ebben a stádiumban a betegség tünetei hosszabb-rövidebb ideig fennállnak, majd átmenetileg eltűnnek.
 2. Papulopustulosus stádium: Ebben a stádiumban kialakulnak a rosacea jellegzetes kiütései, amelyek púpos, viszkető, fájdalmas és gyakran gennyesedő foltok formájában jelentkeznek. Az érintett területen a bőr érzékeny, feszült és száraz lehet.
 3. Nodulocystic stádium: A betegség ebben a stádiumában a kiütések gyulladásos folyamata erősebbé válik, és a bőr alatti szövetek megduzzadnak. A betegség ezen szakaszában a bőr csomóssá és keménnyé válhat, a kellemetlen tünetek tartósabbak lehetnek.
 4. Rhinophyma stádium: Ez a stádium a legkésőbbi, a betegség általában hosszabb ideig tartó fennállása után alakul ki. Ebben a szakaszban az orr és az arc környékén található bőr megvastagodik, durva, és hegesedés, szöveti túlnövekedés, deformitás és hiperplázia következik be.