Mi az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység (vagy cöliákia) egy autoimmun betegség, amely az emésztőrendszerre hat, és a búza, rozs, árpa és egyes más gabonafélékben található glutén fehérjére adott immunreakciókra épül. A gluténérzékenységben szenvedők szervezete túlzottan reagál a gluténre, ami károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, és akadályozza a tápanyagok felszívódását.

A gluténérzékenység tünetei változatosak lehetnek, és befolyásolhatják az emésztőrendszert, a bőrt, az idegrendszert és az ízületeket. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, fáradtság, fejfájás, fogyás, dehidratáció, a bőrkiütések, a fogínyvérzés, és az ízületi fájdalmak.

A gluténérzékenység diagnosztizálása vérvizsgálattal és bélbiopsziával történhet. A vérvizsgálat kimutatja a specifikus ellenanyagok jelenlétét, amelyek az emésztőrendszer reakcióját jelzik a gluténre. A bélbiopszia pedig a vékonybél nyálkahártyájának állapotát mutatja.

A gluténmentes étrend az egyetlen hatékony kezelés a gluténérzékenység esetében. Ez azt jelenti, hogy teljesen ki kell hagyni a búzát, rozst, árpát és azok származékait, valamint más, glutént tartalmazó gabonaféléket, például a tönkölyt és a speltát. Sok élelmiszer előállítása során használnak glutént tartalmazó adalékanyagokat, így a gluténmentes diéta betartása nagyon körültekintő tervezést igényel. Ha a beteg szigorúan betartja a gluténmentes étrendet, akkor a tünetek általában javulni fognak. Azonban, a vékonybél nyálkahártyája csak lassan gyógyul, és akár évekig is eltarthat, hogy a beteg teljesen felépüljön a gluténérzékenységből.

A gluténérzékenység okai

A gluténérzékenység okai nem teljesen ismertek, de az tudjuk, hogy genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. A cöliákia hátterében az immunrendszer abnormális reakciója áll, amely a bélben található nyálkahártya felületi rétegét károsítja.

A cöliákiával kapcsolatosan egy génváltozatot azonosítottak, amelyet a DQ2 és DQ8 néven ismernek. Azoknak az embereknek, akik ezt az elváltozást hordozzák, nagyobb a valószínűsége a gluténérzékenység kialakulásának. Azonban nem mindenki, aki hordozza ezeket a génváltozatokat, lesz gluténérzékeny, ami azt jelenti, hogy más tényezőknek is szerepe lehet a betegség kialakulásában.

A környezeti tényezők közül a leggyakrabban említett a glutén bevitel. A búza, rozs, árpa és egyéb gabonafélékben található glutén fehérje általában nem okoz problémát az egészséges emberek számára, de a gluténérzékenyek esetében az immunrendszer megkülönböztető képessége sérült, és az immunrendszer támadni kezdi a glutént, ami károsítja a vékonybél nyálkahártyáját.

Egyéb tényezők, mint például a vírusok, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, az antibiotikumok használata, stressz és bizonyos autoimmun betegségek szintén kapcsolatban állhatnak a gluténérzékenység kialakulásával, bár ezeknek a tényezőknek a szerepe még nem tisztázott teljesen.

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység tünetei változatosak és széles körűek lehetnek. A tünetek súlyossága és az, hogy milyen gyakran jelentkeznek, egyénenként eltérő lehet. A cöliákia leggyakoribb tünetei közé tartozik:

 • Hasmenés vagy székrekedés
 • Fáradtság és kimerültség
 • Fogyás vagy súlygyarapodás
 • Hasfájás és puffadás
 • Gyakori hasmenés
 • Émelygés és hányás
 • Bőrkiütések
 • Izomfájdalom és ízületi fájdalom
 • Anémia

Ezenkívül, a gluténérzékenység tünetei közé tartozhat még a depresszió, szorongás, álmatlanság, fejfájás, koncentrációs nehézségek és mentális zavarok is.

Fontos megjegyezni, hogy a gluténérzékenység tünetei nem csak a bélrendszerre korlátozódnak, és sok esetben a betegségnek nincsenek nyilvánvaló tünetei, ami nehezíti a diagnózist. Ha bármilyen tünetet észlelünk, ami összefüggésbe hozható a gluténfogyasztással, érdemes orvoshoz fordulni és elvégezni a szükséges vizsgálatokat.

Gluténérzékenység tünetei

Gluténrzékenység vizsgálata

A gluténérzékenység diagnózisát számos teszt és vizsgálat segíti. A betegség kimutatásához a következő lépések ajánlottak:

 1. Vizsgálati történet felvétele: az orvos megkérdezi a beteget az előző tünetekről, az ételekről, amiket fogyasztott, valamint az érzékenységhez kapcsolódó családi előzményekről.
 2. Vizsgálatok: a vér és a széklet vizsgálata segíthet az orvosnak megállapítani, hogy a beteg immunrendszere hogyan reagál a gluténre. Az antitest tesztek segíthetnek a betegség kimutatásában, amelyek észlelik az ellenanyagokat, amelyek az immunrendszer által a glutén jelenlétére termelődnek. A szöveti transzglutamináz-antitestek (tTG) és az endomiszium antitestek (EMA) tesztek a cöliákia megbetegedésének azonosítására használatosak. A székletvizsgálat segíthet a gyulladásos bélbetegségek (pl. irritábilis bél szindróma) vagy a fertőzések kizárásában.
 3. Biopszia: az orvos végezhet bélbiopsziát, hogy megerősítse a gluténérzékenység diagnózisát. Ez a módszer segít az orvosnak megnézni a vékonybél nyálkahártyáját és megerősíteni, hogy az érzékenység okozta-e a szövetsérülést.

Ha a betegség kimutatható, akkor az orvos ajánlhatja a gluténmentes étrendet, és további kezeléseket is alkalmazhat a tünetek enyhítésére. Azonban, ha a betegséget korai stádiumban diagnosztizálják, az étrend változtatások jelentős javulást hozhatnak. Ezért fontos a korai diagnózis és a megfelelő kezelés elkezdése.

Gluténérzékenység kezelése

A gluténérzékenység kezelése az életmód megváltoztatását jelenti. A betegeknek teljesen el kell hagyniuk a gluténtartalmú élelmiszereket, mint például a búza, árpa és rozs. Ez az étrend változtatás hatékonyan enyhítheti a tüneteket, és megakadályozhatja a további károsodást a bélben.

A gluténmentes étrendet követni azonban nem egyszerű, mert a glutén számos élelmiszerben megtalálható, beleértve a gabonaféléket, a kenyereket, a süteményeket és a tésztaféléket. Az étrend változtatáshoz tanácsos diétás tanácsadóval, táplálkozási szakemberekkel vagy allergológus szakorvosokkal konzultálni.

Azok a betegek, akik súlyosabb tünetekkel küzdenek, mint például a hasmenés, dehidratáció vagy súlyvesztés, az orvosuk által javasolt táplálékkiegészítőket vagy gyógyszereket is kapnak. Az ilyen kezelések célja a tünetek enyhítése és a tápanyaghiány megelőzése.

Azok a betegek, akiknél a gluténmentes étrend nem oldja meg teljesen a tüneteiket, más orvosi beavatkozásokat is igényelhetnek. Az orvosok például gyulladáscsökkentő gyógyszereket, immunszuppresszív szereket vagy antibiotikumokat írhatnak fel a tünetek enyhítésére.

Végül, fontos megemlíteni, hogy a gluténérzékenység olyan krónikus állapot, amelynek nincs gyógymódja. Az életmódváltoztatások azonban jelentős javulást hozhatnak az érintettek életminőségében és csökkenthetik a szövődmények kockázatát. Ezért az időben történő diagnózis és az étrend megváltoztatása rendkívül fontos a betegség kezelésében.