Gyerekkorunkban nekem egy kutyaközönséges házi cirmos cicám volt, ezért elég későn – már felnőtt fejjel – döbbentem csak rá, hogy tulajdonképpen a macskáknak is vannak ilyen olyan fajtái. Ezt sokáig próbáltam megfejteni, mert eltekintve az én szűklátókörűségemtől, arányaiban sokkal kevesebb fajtatiszta macska van az ismerősi körömben, mint kutya. Tehát egy efféle nem reprezentatív statisztika alapján leszűrhetem, hogy a kutyáknál társadalmilag valamiért fontosabb a fajta. De vajon, miért? Fejben két okra vezettem ezt vissza. Egyrészt macskákat később kezdtek el valamivel fajtaként besorolni, talán később került át a köztudatba. Minden régiónak megvolt a maga néhány kutyafajtája, ami büszkeséggel töltötte el, persze, hogy jobban rögzül. Másrészről munkamacskák nem nagyon vannak, munkakutyák annál inkább. Egy munkakutyánál pedig fontos előre tudni bizonyos jellemzőket. Mert mit vársz a macskától? Puha, mosakszik, tojik a fejedre. A kutya ellenben, családi kutya, őrző kutya, vadász kutya, rendőrkutya és még megannyi más.

A macska fajta kiválasztása

Ha bizonytalanok vagyunk abban, pontosan, milyen macska fajtát szeretnénk, sokat segíthet az online igen népszerű Pet4you fajtakereső. Ahhoz, hogy leszűrhessük a számtalan fajtát egy kettőre, végig kell gondolnunk, hogy a megadott szűrési feltételeknek eleget szeretnénk-e tenni vagy sem. Például akarunk-e nagytestű, tizenöt kilós macskát, vagy inkább egy három négy kilóst? Szeretnénk-e törődni a hosszú szőrrel, ami gyönyörű, de hullik és folyton ápolni kell? Fontos-e, hogy más állatokkal, gyerekekkel mennyire jön ki, mennyire tűri jól a társaságot? Mennyire jellemző az intelligencia a fajta egyedeinél? Illetve mekkora a mozgásigénye? Ha az állatunk unatkozik, ingerszegénynek véli a környezetet, vélhetően rosszalkodni kezd és egy folytonos csínytevővel nem mindig fenékig tejfel az élet.

Miben különböznek a macska fajták?

A lehetőségek sora szinte végtelen. Vannak fekete macska fajták és cirmos macska fajták. Vannak a nagytestű macska fajták közt élénk, barátságos óriás macska fajták és vannak bújós cica fajták. Tényleg rengeteg van. Sokunknak egyszer csak lesz egy macskája, valamelyik szomszédba odaellet az anyaállat és eladogatják a kicsiket. Viszont akinek fontos a küllem, és valamit tudni szeretne előre az állat méretéről, jelleméről, az fajtatiszta állatot fog keresni.

1.     Méret

A méret azon túlmenően, hogy milyen látványt nyújt, az élettér igényt is némileg előrejelzi nekünk. Az óriás macskafajták, mint az amerikai csontfarkú, a ragdoll, a balinéz, a hamialája és a maine coon általában nyugodt, csendes állatok. Nem nyivákolják végig az éjszakát, rendszerint jellegzetes nyekergő hangon kommunikálnak vagy murrogással. Általában családbarát fajták, jól tűrik, ha húzzák nyúzzák őket a kisebbek. A legkisebb fajták közé tartozik a jellegzetes denevérfüleivel devon rex, a tömzsi lábú munchkin, a minipárduc bombay, illetve a szingapúra. Élénk, játékos cicák, akik nem feltétlenül elégednek meg a tevékenységünk csendes figyelésével.

2.     Szőrzet

A hosszú szőrű macskák nagyja Perzsiából és a mai Törökország területéről származik, bár az út rögös lehetett egyes élőhelyekhez – a maine coon esetében gyanakodnak vikinghajók közvetítette erdei macskákra például. A perzsa gyökerekkel bíró cicák általában zömökebb alkatúak, fejük is inkább kerek. Szőrzetük két típusra oszlik, egy puha, gyapjas aljszőrzetre és egy jóval sprődebb koronaszőrre. Ezzel szemben a norvég macsekok karcsúbbak, pofájuk sem lapított, termetük is nyúlánkabb. Létezik „szőrtelen” macska fajta is, bár ez nem teljesen van így. A szfinx ugyanis nem kopasz, rendelkezik egy pehelyszerű szőrtakaróval. Általában élénkek, néha már már tolakodóan kíváncsiak, de játékosak és ragaszkodók. Szőr nélküli macska fajta még a pétervári kopasz macska, illetve érdekes átmenetet képez a devon rey szőrtakarója. A bundája ugyanis jellegzetesen göndör, amely itt ott hiányzik.

Macska fajták

3.     Szőrminta

Cirmos macskát itthon már vélhetően mindenki látott. Vékony csíkok követik egymást az állat oldalán és egy jellegzetes „M” betű a homlokán. Ez persze nem csak a legelterjedtebb barna fekete kombinációban figyelhető meg, van ezüstös szürke fekete, kék szürke, piros-narancs, krém barna, mi szem szájnak ingere. Léteznek egy színű macskák is, egy ápolt hófehér bundánál kevés éteribb macska létezik. Aztán léteznek foltos cicák, akik az alapmintát itt ott megszakítva egy egy fehér, fekete foltot hordoznak. A foltok mennyiségétől és elhelyezkedésétől függően több elnevezést is alkalmaznak rájuk. Zsabós az a cica, akinek a mellkasán van a folt, zoknis, akinek a lábfején, vagy lábain, kétszínű, ha félig fehér, félig más színű, vagy majdnem az. Klasszikus értelemben véve foltos, ha a homogén bundán egy vagy több folt van, vagy akár kisebb pettyek. Ettől különbözik a harlekin, ahol a foltok mérete egész testtájakat is elfedhet. A teknőctarka igen jellegzetes mintázat és nem összekeverendő a cirmossal. Ez a színek véletlenszerű tarkaságát jelenti egy macskán. Fókaszínűnek nevezik, ha egy sokkal világosabb színű alapon a macskánknak sötét foltok vannak a pofáján, tappancsain vagy hátsóján, jellegzetes példa erre a sziámi macska.