Érdemes tematikusan végiggondolnunk, hogy illetéktelen személyek milyen pontokon tudnának a legegyszerűbben bejutni „komfort zónánkba”. Logikailag is első helyre kívánkozik a mechanikai védelem. Vegyük sorra, és elemezzük kicsit ennek a védelmi formának a legfontosabb elemeit:

Kerítés

Kertes házak esetén az egyik leghatékonyabb biztonsági intézkedésnek minősül egy stabil, erős kerítés kialakítása. Legfőbb funkciója, hogy elválassza a magánterületet a szomszéd magánterületétől és a közterülettől. Egyúttal pedig biztosítsa otthonunk nyugalmát az esetleges betolakodó személyektől. A svéd típusú csupán jelképes erejű kerítéstől egészen az átláthatatlan kőkerítésig sokféle megközelítéssel találkozhatunk. Mindenki „stílusa és életmódja” szerint alakítja ki a maga számára legelegánsabb és legbiztonságosabb megoldást. Akinek módjában áll, azoknak díszes, horgonyzott kivitelű kovácsoltvas kerítést javaslok, melyek nem csupán esztétikailag emelik a ház szépségét, hanem ezzel együtt jelentősen megnehezítik a betörők dolgát.

Bejárati ajtó

Ez a lakások egyik legérzékenyebb támadási pontja már ősidők óta és valószínűleg még sokáig az is marad. Aki nem akar nagyon sokat invesztálni a bejárati ajtóba, az a meglévő ajtaját is megerősítheti speciális vasalatokkal vagy hevederzárral, ill. biztonsági zárakkal.

Manapság nagyon sokféle biztonsági ajtót lehet beszerezni, melyek fémkerettel és erős fémdűbelekkel kerülnek beépítésre. Ezeket az acélszerkezetből készült ajtókat természetesen elegáns faburkolattal is be lehet vonni.

A biztonsági záraknak számtalan változatát be lehet szerezni a piacon. Én a magam részéről kizárólag olyan típusú zárcilindereket javaslok, melyek esetében a kulcsot nem lehet „házilag” másolni. Ma már olyan cilinderek is beszerezhetők, melyek felszerelése esetén, ha bármelyik családtag elveszti a kulcsát, nem szükséges teljes cilinder betét csere, csupán a meglévő kulcsokat kell átprogramozni.
Egyes normál bejárati ajtóknál sajnos rendkívül gyenge minőségű zsanérokat szerelnek fel a gyártók. Ilyen esetben nem kell nagyon meglepődni, ha az illetéktelen személyek az ajtót a zsanér oldalán feszítik fel.
A bejárati ajtón mindenképpen legyen vagy kémlelő nyílás, vagy biztonsági üveggel kialakított kitekintő ablakocska. Ennek bizonyos helyzetben nagyon fontos szerepe lehet.

Ablakok

A kertes házak ablakait célszerű biztonsági fóliával vagy magasabb biztonsági igény esetén biztonsági üveggel felszerelni. Egyes biztonsági fóliák ugyanis nem csupán az esetleges behatolást nehezítik meg, hanem egyúttal hő- és fényvédő hatásuk is van.

Érdemes odafigyelnünk a kisebb fürdőszobai ablakok és levegőző bukó ablakok védelmére is, mert időnként szinte a fizikai törvényekkel ellentétes módon egészen kis ablakokon is be tudnak hatolni az elkövetők. Nagyon sokan – egyébként érthető módon – viszolyognak a rácsok alkalmazásától, de bizonyos esetekben biztonsági szempontból nincs más megoldás.

Kertes házak esetén javaslom a biztonsági redőnyök felszerelését, melyeket akár programvezérléssel is be lehet szerezni. A mechanikai védelem hagyományos módszere a spaletták alkalmazása is, amely manapság már egyre kevésbé népszerű.

Más nyílászárók védelme

Sok háztulajdonos megfeledkezik egyéb nyílászárói védelméről. Ilyenek a pinceablak, hátsó udvari bejárat, illetve a tetőablak is, hiszen ezek bármelyike lehet potenciális behatolási célpont.

Gyakran természetesen valamilyen észszerű kompromisszumot kell találni a biztonsági szempontok és az esztétikum között.

A pinceablakokat pl. gyakorlatilag csupán fémszálakkal megerősített biztonsági üvegből célszerű kialakítani, vagy ha a levegőzést is biztosítani szeretnénk, egy belülről felszerelt, erős kiépítésű rácsot javaslok. Ne feledjük, hogy a rácsot mindig belülről szereljük fel, mert kültéri beépítés esetén a kockázati kitettség lényegesen magasabb, hiszen egy profi betörő könnyűszerrel el tudja távolítani azt.

Ne feledjük, hogy a riasztó rendszerek csupán riasztó jelzést adnak, valamilyen hatékonysággal és megbízhatósággal – de a betörőt nem képesek megállítani. Szeretteink biztonsága és nyugalma érdekében tehát először az otthonunk mechanikai szintű védelméről kell gondoskodnunk!