Pajzsmirigy alulműködésről hallottunk már, de mi a helyzet akkor, ha túl kevés hormont termel pajzsmirigyünk. Nos, ezt az állapotot hívják a pajzsmirigy túlműködésének. Szervezetünknek ugyan elengedhetetlen, hogy hormonhoz jusson, de ha túl sok van belőle, egy bizonyos szint után, veszélyessé válik egészségünk számára. Nagy a valószínűsége, annak, hogy nőknél alakul ki. Ahogy az alulműködésnél is, itt is előfordulhat, hogy örökletes dologról van szó, de az esetek többségében életünk során alakul ki.

Az egyes életszakaszokban nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ilyen lehet a tinédzser kor, amikor a legtöbb változás megy végbe a szervezetben. Akár terhesség alatt vagy után is kerülhetnek a nők hasonló állapotba. Kritikus időszaknak számít még a rettegett változókor. Ha megfigyeljük, ezen életszakaszok mindegyikében a nők hormonháztartása- különböző hatásoknak köszönhetően, de felborul. De más a szervezetünktől független pszichikai okai is lehetnek a betegség megjelenésének. Ha valaki túlzott stressznek van kitéve a mindennapjai során, az is kiváltó ok lehet. Nem is gondolnánk, de a hormonproblémát a nem megfelelő táplálkozás is okozhatja. Túl sok édesség vagy tejtermék fogyasztása, hormontermelésre sarkalhatja a pajzsmirigyet. De ugyan ilyen hatást válthat ki ha, valaki nagyon sósan étkezik, így túl sok jód jut a szervezetbe. Mivel a kellőnél több hormon termelődik így, szervezetünk túlterhelődik, és nem tudja mindet elraktározni.

Endokrinológiai vizsgálat nélkül is könnyen felfedezhető a probléma, ugyanis a esetek többségében a pajzsmirigy megnövekedésével jár és ez szemmel látható. A nyelőcső két oldala megduzzad, ez akár nyelési problémához is vezethet. Mint a legtöbb betegségnél, az itt is a vérképből lehet a legtöbbet meghatározni. Ez azért is jó, mert az így kapott eredményből az endokrinológus más betegségekre is fényt deríthet, mint például az inzulinrezisztencia különböző eseteire vagy a nők másik nagy ellenségére a policisztás petefészekre. Az alulműködéssel ellentétben, ilyenkor a gyógyszeres kezelés mellett a műtét is szóba jöhet, mint esetleges megoldás, de ez nagyban függ a beteg egészségügyi állapotától.