Falvainkat járva elragadtatással, néha egy kis irigységgel szemléljük a kapuk előtti kiskertekben nyíló, egy- és kétnyári virágok színes kavalkádját.

Mára hazánk virágmagvakból behozatalra kényszerül. (Szép csomagolás, minimális mennyiség és legtöbbször gyenge minőség.) Kevés fáradsággal, kis szorgalommal magunk is gyűjthetünk virágmagvakat.

Nyaraláskor, kirándulásaink alkalmával, vagy falujáró útjainkon összegyűjthetjük a következő év óhajtott virágmagvait.

A maggyűjtéssel pénzt takarítunk meg, de egyúttal biztosítjuk a virágok országos elterjesztését és ez által segítjük fennmaradásukat.

Magvakat mindig egészséges növényről gyűjtsünk. Tudnunk kell, hogy mikor szedjük, és hogyan kezeljük a már leszedett magvakat. Általában a legfontosabb szabály, hogy csak beérett magvakat szabad gyűjteni. Az érettség akkor következik be, ha a magszár levelei megsárgulnak, a magtokok megbarnulnak. Az ilyen magtokokban a magvak hallhatóan zörögnek.

Miután összeszedtük a magvakat, tisztítsuk meg a közéjük keveredett magház és egyéb daraboktól. A visszamaradt egészséges érett magvakat papírzacskóban, gyufás dobozokban tároljuk, elültetésig. Ne felejtsük felcímkézni őket (név, méret, virágzás, szín, …).

A magyar kertek bővelkednek színes egynyári virágokban, a legkényesebb ízlésű kertbarátok is dúskálhatnak e pompás virágok magvainak választékában, és ha vesszük a fáradságot és begyűjtjük magvaikat, még pénzünkbe sem kerül, magunk és mások gyönyörűségére, egy csodálatos élményt nyújtó virágoskert beültetése.